Dieta bezglutenowa to specjalnie skomponowane posiłki, które są spożywane w profilaktyce i leczeniu celiakii, choroby o podłożu genetycznym, która objawia się nietolerancją glutenu. Gluten to białko występujące w wielu zbożach, pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Choroba jest nieuleczalna, osoba cierpiąca na celiakię musi stosować dietę przez całe życie. Gluten nie jest wskazany również dla małych dzieci, dieta bezglutenowa dla dzieci pozwala uniknąć nietolerancji pokarmowych w późniejszym wieku.
Jakie są objawy uczulenia na gluten?
Alergie na różne pokarmy stały się plagą XXI wieku, dotyczą coraz większej grupy ludzi, w każdym wieku. Jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych jest nadwrażliwość na gluten, która dotyczy ponad 15% populacji. Nietolerancja na gluten może mieć różne objawy, zależne od wieku chorej osoby. Zupełnie inny przebieg ma u dzieci, inaczej wygląda u ludzi dorosłych. Pierwszym objawem, który można zauważyć u najmłodszych, są problemy ze skórą, często diagnozowane jest atopowe zapalanie skóry. U dzieci występują również problemy z układem pokarmowym, bóle brzucha, wzdęcia, a także kłopoty z układem oddechowym. U dorosłych nietolerancja glutenu to przede wszystkim zaburzenia układu trawiennego, bóle brzucha, wzdęcia, biegunka, do których często dołącza obrzęk naczynioruchowy, wysypka, szorstkość skóry, pojawia się też katar alergiczny. Alergie ciężko zdiagnozować, ponieważ objawy mogą pojawić się kilka godzin lub kilka dni po spożyciu alergizującego pokarmu. W celu potwierdzenia choroby należy wykonać testy skórne oraz badania krwi na obecność przeciwciał IgE. Skuteczną metodą potwierdzenia choroby jest dieta eliminacyjna i dokładna obserwacja reakcji organizmu na zjedzenie danego pokarmu. Gdy choroba zostanie potwierdzona, najważniejszą rolę w poprawie komfortu życia odgrywa dobrze skomponowana dieta.
Co oferuje catering dietetyczny?
Odpowiednie skomponowanie właściwej diety, bez zawartości glutenu to nie lada wyzwanie. Aby nie narażać się na jedzenie źle dobranych pokarmów, warto skorzystać z pomocy diety pudełkowej. Catering dietetyczny ma w swojej ofercie różne diety, m.in. dostępna jest dieta bezglutenowa i bezmleczna. Pracownicy firm cateringowych współpracują z dietetykami, którzy wiedzą, dla kogo jest dieta bezglutenowa, znają je zasady. Pudełkowa dieta to usługa, która polega na dostarczeniu bezpośredni do klienta, do domu lub w inne, wskazane miejsce, posiłków, zapakowanych w wygodne pudełka. Jedzenie przygotowane jest na cały dzień, jest odpowiednio skomponowane, uwzględnia gust, zapotrzebowanie, a także choroby i nietolerancje pokarmowe danej osoby. Dietetyczny catering to dobra opcja dla wszystkich, którzy mają ograniczenia pokarmowe, jest również dobrym rozwiązaniem dla osób, które żyją w biegu, dużo pracują i nie mają czasu na gotowanie i przygotowywanie zbilansowanej diety.
Jak powinna wyglądać dieta bezglutenowa?
Dieta bez zawartości glutenu nie jest łatwa do ułożenia, ponieważ śladowe ilości glutenu występują w wielu produktach. Można je znaleźć w paczkowanych wędlinach, konserwach, przetworzonych przetworach mlecznych, serach pleśniowych, zupach w proszku oraz mieszankach przypraw. Eliminując gluten, należy pamiętać, aby nie pozbawić diety innych, niezbędnych składników odżywczych. Potrzebna jest spora wiedza, aby wprowadzić zdrowe zamienniki. Dzięki dobrze ułożonej diecie wszystkie dolegliwości spowodowane nietolerancją powinny minąć, a osoba uczulona powinna poczuć się dużo lepiej. Odstawienie glutenu poprawi stan skóry oraz wyeliminuje ból brzucha. W diecie bezglutenowej dozwolone są zboża tj. kukurydza, ryż, inne są zabronione. Dieta bez glutenu powinna zawierać dużo surowych warzyw, owoce, jajka, mleko, maślankę, nieprzetworzone sery, soki owocowe, kawę i herbatę.
Kto może skorzystać z cateringu?
Catering ma ofertę dla osób z innym problemami. Specjaliści są w stanie ułożyć dietę dla sportowców, osób na diecie redukcyjne, odchudzających się, wegetarian czy wegan, która zawiera m.in. dietę bezglutenową i bez laktozy, dietę bezglutenową hashimoto i wiele innych. Każda zainteresowana osoba może przedstawić swoje oczekiwania, dzięki czemu otrzyma posiłki smaczne, zdrowe i także trafiające w gust klienta. Dieta z dostawą pozwala przestać martwić się o skład potraw, bo o to dbają specjaliści. To bardzo wygodne, można jeść otrzymane potrawy, mając pewność, że nie zawierają zakazanych składników. Posiłki, które oferuje catering Gdańsk, są zawsze świeże, przygotowywane z najlepszych składników, wyglądają i smakuję rewelacyjnie.
Catering staje się coraz bardziej popularny usługą. Pozwala jeść zdrowo, regularnie, nie trzeba martwić, gdzie kupić świeże, ekologiczne produkty. Osoby chore muszą mieć prawidłowo skomponowany jadłospis. Dieta bezglutenowa jest trudna do ułożenia, ale dzięki cateringowi chorzy nie muszą szukać zamienników produktów zbożowych, zrobią to za nich profesjonaliście. Warto skorzystać z oferty diety pudełkowej, dzięki temu można zaoszczędzić czas i zadbać o swoje zdrowie.